04 lutego, 2014

Sałatka Gyros

Witajcie Kochani :)

Kto lubi jeść ? :) Pewnie nie ma osoby która powiedziałaby nie. Wszyscy lubimy jeść smacznie.
A słyszeliście już o gyrosie ? Na pewno wielu z was już tak :) A dla tych którzy słyszą pierwszy raz...
To przepyszna sałatka składająca się z warzyw i smażonej piersi z kurczaka, i prosta w wykonaniu.


Czas przygotowania - 30 minut

Potrzebujemy:

- pierś z kurczaka,
- papryka czerwona
- świeży ogórek,
- mała puszka kukurydzy,
- 3 duże ogórki konserwowe,
- 2 pomidory,
- sałata pekińska,
- przyprawa gyros.

                                                Do sosu:          - 4 łyżki majonez,
                                                                       - 4 łyżki ketchupu,
                                                               - przyprawy: paprykę, sól, pieprz.





Wykonanie:
1. Myjemy pierś z kurczaka, kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy GYROSEM, smażymy na patelni.
2. Gotowego kurczaka wykładamy do naczynia.
3. Kroimy w kostkę paprykę, następnie posypujemy nią kurczaka.
4. Kroimy w kostkę uprzednio obranego ogórka i posypujemy nim paprykę.
5. Odcedzamy kukurydze z wody, posypujemy nią poprzednie warstwy.
6. Przygotowujemy sos, mieszamy majonez, ketchup i przyprawy, tak aby mnie było grudek i polewamy nim całą sałatkę.
7. Kroimy w kostkę ogórki kiszone i wykładamy je na sałatkę.
8. Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórę, wykrawamy twarde środki. Kroimy w kosteczkę i wykładamy na resztę sałatki.
9. Myjemy liście sałaty pekińskiej. Kroimy w drobne paseczki. Używamy tyle ile potrzeba aby naczynie było wypełnione po brzegi.

Sałatkę należy odłożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny aby całość nabrała odpowiedniego aromatu.
Przed podaniem polewamy wierzch sałatki sosem. Jeśli ktoś z Was jest zwolennikiem sosu czosnkowego to jak najbardziej można użyć właśnie go ! :) I gotowe.

Teraz tylko ważne aby w porę usiąść do stołu.. puki jeszcze jest ! Życzę smacznego :)



Kasiek

2 komentarze:

  1. Witam, ogórki maja być konserwowe czy kiszone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Konserwowe w pierwszej warstwie i świeże w drugiej :)

    OdpowiedzUsuń